Chat with us, powered by LiveChat

Hos allergytest.dk bliver vi tit spurgt om hvilke gode erstatninger, der findes for produkter med laktose. Her prøver vi at komme dette spørgsmål grundigt til livs.

Når man skal undgå at indtage fødevarer med laktose kan det nogle gange virke uoverskueligt med hensyn til at få nok calcium i den daglige diæt. Det kan medføre en række virkninger hvis ikke man sørger for at tilføre nok kalk til kroppen.

Nogle kan slet ikke tåle mejeriprodukter, mens andre godt kan tåle nogle slags oste og sågar enkelte former for mælk. Uanset hvad er det vigtigt, at kroppen får nok af de nødvendige stoffer, som man normalt går glip af, hvis man er laktoseintolerant.

Det er heldigvis muligt at få laktosefri mælk i langt de fleste danske supermarkeder såsom Netto, Irma, Føtex, Kvickly osv. Denne type mælk indeholder ikke de stoffer, som kroppen ellers har svært ved at nedbryde, og er derfor et godt alternativ til normal mælk. Denne slags mælk indeholder ofte også lignende mængder kalk som almindelig mælk, og er derfor at foretrække, hvis man bor et sted, hvor det er tilgængeligt.

Sojamælk er et alternativ til behandlet mælk, og anvendes derfor af mange, som primært ønsker naturlige fødevarer i deres daglige kost. Sojamælk har faktisk ligeså meget, hvis ikke mere kalk pr. liter end eksempelvis Arlas sødmælk, og er derfor er knaldgodt alternativ. Man skal dog være opmærksom på, at mælkeallergikere stadig kan have problemer med denne mælk – så laktoseintolerante mennesker med mælkeallergi skal altså holde sig fra sojamælken.

Der er mange andre slags mælk, fra gedemælk til fåremælk, men da de alle stammer fra pattedyr,  er der stadig laktose i væskerne. Derimod er for eksempel mandelmælk et andet godt alternativ, da det netop ikke stammer fra dyr, og derfor ikke indeholder problematiske stoffer for dem med laktoseintolerans. Samtidig er der masser af gode og sunde vitaminer i mandelmælken, så det kan klart anbefales at supplere den daglige kost med et glas.

Fermenterede oste har som regel et noget lavere indhold af laktose end andre mejeriprodukter, og er derfor værd at forsøge i små mængder for at se, om det kan spises uden bivirkninger. Da de er rige på forskellige næringsstoffer, der ellers er svære at finde, anbefales det at prøve af, såfremt man har mod på det.

I stedet for flødeis kan man prøve forskellige andre typer, såsom enten sherbet- eller sorbet-is. Da der er mindre mængder af fløde og mælk i disse former, er der også mindre laktose i – og man kan derfor ofte overkomme at spise tilstrækkelige mængder uden at mærke nogle bivirkninger.