Chat with us, powered by LiveChat

I Danmark har der gennem de seneste år været meget fokus på gluten, men rundspørger foretaget af Gallup viser, at der stadig er stor forvirring om, hvad det egentlig er, hvem det pårører, og hvorfor det forekommer.

I samarbejde med allergitest.dk har vi researchet os frem til en række af de vigtigste informationer vedrørende alt mht. glutenintolerance, symptomer m.m. Cøliaki, som det også hedder, er noget, som en væsentlig procentdel af den danske befolkning lider af.

Vi anbefaler, at man gør sin egne undersøgelser, og aldrig på baggrund af en enkelt artikel på nettet laver drastisk om på sine kostvaner, og hvis du nogensinde er i tvivl så snak med din læge, før du foretager dig noget, som du måske senere vil fortryde.

Gluten stammer fra det latinske bagland, og betyder ”lim” – altså det stof, som binder materialer sammen. Når man snakker gluten i madvarer, handler det altså omkring 2 proteiner, som tilsammen danner gluten. Og selvom mennesket i årtusinder har spist rigeligt med hvede-, rug- og byg-produkter – så er antallet af glutenintolerante mennesker mere end firdoblet over de seneste årtier.

Grunden til, at der det seneste stykke tid har været en øget opmærksomhed på gluten, er at man har fundet frem til, at der er mange, mere udbredte symptomer, som danner rammen om en diagnose såsom disse:

Hyperaktivitet

Man har i mange år troet, at disse to ting ikke havde noget med hinanden at gøre, men nu har man fundet ud af, at følsomhed overfor gluten har en påvirkning på et øget aktivitetsniveau, og man kan ligeledes blive mere impulsiv.

Jernmangel

Patienter oplever også mangel på jern, som vi anbefaler, at man optager naturligt vha. kosten – eller som tilskud i form af vitaminer.

Depressioner

Hvis glutenintolerancen har generet ubemærket over en længere periode, er man i risiko for at udvikle en depression. Kost alene kan ikke nødvendigvis kurere dette, så snak gerne med en læge.

Ledsmerter

Grundet kroppens problem med gluten kan der opstå betændelse i leddene, som fører til smerter af varierende grad.

Træthed

Selvsamme betændelse som nævnt ovenfor kan også have en påvirkning på hjernen, og kan dræne kroppens kræfter hurtigere, end man er vant til, og derfor kan man lettere blive træt.

Der er mange andre symptomer på glutenintolerance, og selvom blandt andet DR.dk har skrevet om gluten de seneste fem år, er viden omkring emnet stadig ikke særligt udbredt. Hjælp med at dele denne artikel for at sprede budskabet!