Chat with us, powered by LiveChat

I takt med at vi i Danmark er blevet mere opmærksomme på bivirkningerne ved indtagelse af gluten, og i takt med at antallet af glutenintolerante danskere er vokset støt de seneste 60-70 år er der kommet mange gode produkter på markedet.

Hos allergytest.dk har vi testet de bedste alternative melsorter for at erstatte både hvede- rug- og bygmel. Nedenfor følger vores favoritprodukter på baggrund af smagstesten.

Doves glutenfri tørgær er et godt eksempel på gammeldags og moderne teknik der møder hinanden. Med traditionerne på plads er der blevet nytænkt glutenfrihed ind i denne gær som bare virker og smager godt.

Matas sælger brødmix, som er glutenfri, i forskellige udgaver. Dette er dog en halvdyr fornøjelse, da 3 kilo koster over 150 kroner. Smagen er der dog intet at klage over – og de forskellige varianter gør, at der er noget for enhver smag.

Fra det danske og populære firma Urtekram findes der mange spændende og lækre produkter til bagværk, hvis man har glutenintolerans. Deres bageblanding på 600 gram er specielt lækker, og den er en smule billigere pr. kilo end den blanding, som Matas sælger.

Fiber-HUSK er en anden populær erstatning til det famøse gluten. Den kommer i 2 udgaver, end normal variant og en bageversion. Sidstnævnte er i pulveriseret udgave, og optager derfor en del væske – og er en god kombinationsbase for de dyrere og mere spændende meltyper.

En anden slags gær er noget, som hedder Yeast tørgær, og det er ikke kun glutenfrit, men også vegansk, hvilket gør det endnu bedre i mine øjne. Vi har i vores tests ikke fundet frem til en rigtig god og glutenfri normal gær, så derfor testede vi flere typer tørgær og fandt denne som en god, solid andenplads.

Hirsemel smager himmelsk, når det blandes med andre melsorter, og vores absolutte favorit i form af naturlig glutenfri melerstatning. I kombination med de næste 2 meltyper kan man virkelig få en unik og vidunderlig smag bagt frem.

Fuldkornsmajsmel er på egen hånd også helt fantastisk ligesom hirsemel er det, men det kommer til sin fulde ret blandet med noget grovere mel, der kan give en god struktur.

Rismel både i fuldkorn og andre slags er nok det absolut mest anvendte som erstatning, og selvom vi personligt ikke brød os meget om smagen, sælger rismel mere end de fleste andre meltyper tilsammen.

Alt i alt blev vi glædeligt overrasket over hvor mange lækre, kvalitetsprodukter, der er tilgængelige på det danske marked, og man behøver absolut ikke gå på kompromis med en glutenfri diæt.